Placeringsförfrågan

010-200 70 06

Placeringsförfrågan
010-200 70 06

Kontakta oss

Välkommen till oss på Tvåpunktnoll!

Det är enkelt att komma i kontakt med oss. Ring vår växel på 010-200 74 34 eller använd kontaktformuläret här nedan. Vi återkommer alltid snabbt och ser till att du kopplas samman med rätt person för ditt ärende.

Våra kontaktuppgifter

Solnavägen 96 B
169 51 Solna

info@2punktnoll.se

Synpunkter

Vi vill alltid utvecklas!

Synpunkter är viktiga. De kan bidra till att förändra och förbättra oss som företag. Använd kontaktformuläret här nedan för att lämna dina synpunkter till oss.

Dina synpunkter är anonyma.

Kontakta oss 010-200 74 34
Kontakt 010-200 74 34
  • Om oss
    Tvåpunktnoll Jobba hos oss Bli familjehem
  • Vi erbjuder
    HVB Familjehem Träningslägenheter Öppenvård
  • Information
    För placerad För förälder För handläggare
  • Placeringsförfrågan

Bli familjehem

Om familjehem Former av familjevård Som familjehem ska du... Vanliga frågor

Om familjehem

Brinner du för att hjälpa andra och göra en insats i samhället? Kan du tänka dig att öppna upp ditt hem och hjärta för ett barn, ungdom eller vuxen som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sin ursprungsfamilj? Ring oss i så fall på telefonnummer 010-200 76 08, mejla familjehem@2punktnoll.se eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Att öppna upp sitt hem för en människa i behov för en kortare eller längre tid är både stimulerande och utmanande. Att vara jour- eller familjehem är en erfarenhet som är otroligt utvecklande. Som familjehem får du utbildning och har regelbunden kontakt med en familjehemskonsulent från oss som hjälper dig. Vi har också psykolog som vägleder och handleder dig i vissa ärenden. Vi ansvarar för att både du och den placerade får det stöd och de insatser som behövs. Du får tillgång till vårt journummer där du kan nå oss dygnet runt om du behöver.

Bli familjehem

Vad kan du göra för insats?

Bli familjehem

Som familjehem tar du emot ett barn eller ungdom som av olika anledningar inte kan bo hemma. Arbetet handlar mycket om att ge värme och trygghet. Att skapa en familjär känsla som ungdomen kan känna sig trygg och utvecklas i.

Bli behandlingsfamilj

Som behandlingsfamilj, även kallat förstärkt familjehem, tar du emot ett barn eller ungdom med lite mer komplexa behov och problem som av någon anledning behöver komma till ett nytt hem. Du får utökat stöd och utbildning samt handledning av psykolog runt de olika insatser som ges.

Bli jourhem

Som jourhem tar du med kort varsel emot placeringar som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid. I normalfallet så flyttar personen vidare inom 2 månader men i vissa fall kan det även övergå till en mer långvarig placering om alla parter vill detta.

Bli kontaktfamilj

Som kontaktfamilj, även kallat avlastningsfamilj eller stödfamilj, tar du regelbundet emot ett barn eller ungdom i ditt hem för att ge avlastning till ursprungsfamiljen. Hur ofta det sker beror på barnet eller ungdomens behov – men vanligtvis brukar det vara någon eller några helger i månaden.

Som familjehem ska du...

  • Vara beredd att ha kontinuerlig kontakt med skolan för att underlätta barnet eller ungdomens skolgång
  • Aktivt stödja och uppmuntra barnet eller ungdomens skolarbete
  • Vara beredd att ägna tid åt läxläsning tillsammans med barnet eller ungdomen
  • Ansvara för att barnet eller ungdomen får hälsovård, sjukvård och tandvård
  • Ansvara för att barnet eller ungdomen får bra mat- och levnadsvanor under placeringen
  • Vara beredd att ansvara för att ungdomen får information om sex och samlevnad
  • Vara beredd att arbeta för ett gott samarbete med Tvåpunktnoll och socialtjänsten under tiden som barnet eller ungdomen är placerat hos dig
  • Se det som självklart att kontakta Tvåpunktnoll för att få hjälp och stöd om det uppstår några problem
  • Vara beredd att avsätta tid för att delta i utbildning och handledning i familjehemsuppdraget
  • Vara positiv till att ha en dialog om hur du ska vara som familjehemsförälder utifrån klientens behov
  • Vara beredd att hjälpa barnet eller ungdomen med relationen till sina biologiska föräldrar och samarbeta med dessa om det ingår i uppdraget

Vanliga frågor

Nej, det finns ingen absolut åldersgräns men det vanliga är att våra familjehemsföräldrar är mellan 30 och 60 år. Placeringens längd och barnets ålder är faktorer som påverkar. För yngre barn bör man åldersmässigt kunna vara barnets föräldrar.

Ja, det är möjligt. Familjehem väljs utifrån barnets behov och familjehemmets resurser.

Ja, men det kan försvåra eftersom man ibland behöver kunna ta ledigt. I början när barnet har kommit till familjehemmet och när det gäller barn under skolåldern kan en förälder behöva vara hemma och ersätts då för lönebortfall.

Ja, för det mesta. Undantag kan ibland ske t.ex. för yngre barn, dessa kommer dock på sikt att behöva ett eget rum.

Alla familjehem ersätts ekonomiskt i sitt uppdrag som familjehem. Ersättningen består av två delar. Den ena delen är en arvodesdel som är skattepliktig. Arvodets storlek bestäms av hur krävande uppdraget är och kan både sänkas och höjas under en placering. Den andra delen är en omkostnadsdel som inte är skattepliktig. Omkostnadsdelen ska täcka de utgifter familjehemmet har för barnet eller ungdomen.

Nej, det behöver man inte.

Initial kontakt görs ofta per telefon för att informera vad det innebär att vara ett familjehem. Därefter får familjen fylla i ett formulär med frågor kring familjesituationen, samt inkomma med underlag från polisen, kronofogden, socialregistret och försäkringskassan. Sedan görs vanligen ett hembesök med intervju där vi samtidigt går igenom formuläret. I samband med detta görs en första generell bedömning av familjen. Till sist görs en mer omfattande utredning med djupintervjuer, intagning av referenser etc.

Ja, som familjehem så uppger ni önskemål om exempelvis ålder och kön och vilket barn eller ungdom som skulle fungerar bäst ihop med familjen. Det är sedan samstämmigheten mellan barnet eller ungdomens behov och familjehemmets resurser och önskemål som styr vem som eventuellt kommer placeras hos er.

Det krävs inte att man har någon speciell utbildning eller något visst yrke för att man ska bli godkänd som familjehem. Det som är viktigt är att man är en stabil person och lever ett tryggt och lugnt liv, där ett barn eller ungdom kan erbjudas en god tillvaro och få en god omsorg. Innan man tar emot ett barn eller ungdom genomgår familjehemmet utbildningen Ett hem att växa i, som är en grundutbildning som tagits fram av socialstyrelsen.

Nej, det är ytterst sällan som man från början vet säkert om ett barn eller ungdom kommer att stanna i sitt familjehem resten av uppväxten eller om det blir för en kort period. Då lagstiftningen säger att man alltid ska verka för en återförening mellan barnet eller ungdomen och föräldrarna, ska man alltid sträva mot det målet. I vissa fall, där föräldrarnas brister beror på saker som är svåra att förändra och framtidsutsikten för återförening är låg, kan man ändå redan från början säga att barnet eller ungdomen med största sannolikhet kommer att bli kvar i familjehemmet.

När ett barn har bott i sitt familjehem mer än tre år ska socialtjänsten enligt lag pröva möjligheten att överföra den juridiska vårdnaden till familjehemsföräldrarna, vilket stärker deras band till barnet och deras möjligheter att fatta beslut om skolgång etc. En vårdnadsöverflyttning innebär nästan alltid att barnet blir kvar i familjehemmet men det är ändå inte likvärdigt med en adoption.

Det finns absolut möjlighet att åka på semester som familjehem. I samråd med klienten, Tvåpunktnoll och Socialtjänsten så hittar vi en lösning som blir bra för alla parter. Det kan vara att ni tar med er placeringen på resan, att ni har någon som klienten är trygg med som stannar kvar och ser efter den, eller att vi hittar någon annan lösning i samråd med socialtjänsten.
Vårt kontor

Solnavägen 96 B

169 51, Solna

Stockholm

Kontakta oss

Ring 010-200 70 06 eller

Bli familjehem
Våra tjänster
HVB
Familjehem
Träningslägenheter
Öppenvård
Om oss
Tvåpunktnoll
Bli familjehem
Integritetspolicy
Kontakta oss
Placeringsförfrågan
Kontakta oss
Synpunkter
Följ oss
Copyright © Tvåpunktnoll 2020. Alla rättigheter förbehålls.