Välkommen till oss på Tvåpunktnoll!
Det är enkelt att komma i kontakt med oss. Ring vår växel på 010-200 74 34 eller använd kontaktformuläret här nedan. Vi återkommer alltid snabbt och ser till att du kopplas samman med rätt person för ditt ärende.
Vi vill alltid utvecklas!
Synpunkter är viktiga. De kan bidra till att förändra och förbättra oss som företag. Använd kontaktformuläret här nedan för att lämna dina synpunkter till oss.
Dina synpunkter är anonyma.
Om du som förälder har ett barn som ska eller har blivit placerad hos oss är det naturligt att det väcker många känslor hos dig. Vi är väl medvetna om hur mycket du bryr dig om ditt barn och att du alltid vill ditt barns bästa.
Vi har fått ett oerhört stort ansvar, vilket vi alltid strävar efter att förvalta på bästa möjliga sätt. Bland annat genom att basera våra behandlingsinsatser på den senaste forskningen och de metoder som visat sig mest effektiva. Vi har personal med lämplig utbildning och verksamheten styrs av psykologer med forskningsbakgrund och gedigen erfarenhet av behandling och utredning av barn och ungdomar.
Det är vi på Tvåpunktnoll som ansvarar för den dagliga omsorgen genom familjehemsföräldrarna eller personalen på HVB-hemmet. Det innebär att vi tillfälligt har ansvar för ditt barn när det gäller kläder, mat, läxläsning och övriga frågor som rör det dagliga livet. Vi vill alltid samarbeta med er runt detta för att det ska bli så bra som möjligt för ert barn. Vänd dig till familjehemskonsulenten eller föreståndaren för verksamheten om du har funderingar du vill ta upp och diskutera.
Av erfarenhet vet vi att relationen mellan dig som förälder och oss som vårdgivare är en viktig faktor för hur väl ditt barn trivs på Tvåpunktnoll och hur bra behandlingen går. Under tiden som ditt barn bor hos oss kommer vi och barnet ha regelbunden kontakt med dig om inte socialtjänsten har beslutat om annat. Vi anstränger oss för att du och ditt barn ska ha en bra kontakt och hoppas du kan samarbeta med oss runt att göra kontakten så bra som möjligt.
Som förälder till ett barn som bor hos oss på Tvåpunktnoll bjuds du in att vara delaktig i den vårdplan som upprättas för ditt barn om det inte är beslutat om annat. Vården har alltid ett specifikt syfte och mål. När vårdplanen uppfyllts och vården inte längre behövs skall barnet skrivas ut.
Både du och barnet kan känna sig osäkra på hur ni ska förhålla er till placeringen. För barnets bästa är det därför viktigt att vi alla samarbetar för att göra det så bra som möjligt för ert barn. Det ställer krav på dels dig som föräldrar men även socialtjänst och oss på Tvåpunktnoll.
Du är fortfarande vårdnadshavare för ditt barn om inget annat är beslutat. Det innebär att du till exempel har rätt att få information om hur det går för ditt barn och att läsa de anteckningar som skrivs. Om du anser att något är fel har du rätt att få din uppfattning antecknad. Om ditt barn är placerat med stöd av LVU tar socialnämnden dock över bestämmanderätten över ditt barn och kan bestämma till exempel om umgänge eller om hälso- och sjukvård som ditt barn kan behöva.
Det är socialtjänsten som har det övergripande ansvaret för att ditt barn får den vård och omsorg som han eller hon behöver. Socialtjänsten följer också upp förhållandena i familjehemmet eller HVB-hemmet och har regelbundet kontakten med ditt barn. Det är socialtjänsten som fattar olika beslut som rör ditt barn. Om socialtjänsten gör detta utan ditt samtycke så skall detta göras med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) vilket det är förvaltningsrätten som beslutar om.
Ditt barn har rätt att ha kontakt med dig, syskon eller andra personer som han eller hon tycker är viktiga. I första hand är det ditt barns önskan att träffa dig och andra som är avgörande även om det inte alltid blir så. Om ditt barn är LVU-placerat kan umgänget med dig begränsas. Du och ditt barn, som har fyllt 15 år, kan överklaga ett sådant beslut till domstol.
Ditt barn har också rätt att skriva brev eller ringa till vem han eller hon vill om det inte finns några beslut om annat. Det är viktigt för ditt barn att kontakten mellan er kan hållas på ett för barnet så bra sätt som möjligt. Tänk därför på att inte utebli från utlovade besök och att ägna barnet mycket tid vid umgänge eller telefonsamtal.
I första hand vänder du dig direkt till personalen hos oss på Tvåpunktnoll. Om du mot all förmodan känner att de inte är behjälpliga så ta reda på vem deras föreståndare är och vänd dig till denna eller behandlingsansvarig hos Tvåpunktnoll för att diskutera frågan ytterligare. Om du känner att du inte heller genom detta blir lyssnad på ska du prata med ditt barns socialsekreterare. Om du inte får tag i dem eller känner att du inte får den hjälp du ville ha så kan du fråga efter deras chef och prata med denna.
Du har också möjlighet att vända dig till IVO med dina synpunkter. Myndigheten har så kallad tillsyn över socialtjänsten och oss som vårdgivare. Det betyder att den ska kontrollera att brister och dåliga förhållanden rättas till.
Du har rätt att vara anonym när du kontaktar IVO. Men om du vill att IVO ska rätta till något som du inte tycker fungerar måste IVO få veta vilken socialtjänst och/eller vårdgivare som ditt klagomål avser.
Du som har ett barn i ett familjehem eller HVB har rättigheter. Det finns olika myndigheter och organisationer du kan vända dig till för att få information om och hjälp med dessa. Nedan hittar du länkar till olika instanser som kan hjälpa dig:
IVO, Inspektionen för vård och omsorg
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har sidor riktade till privatpersoner där du som förälder kan få information samt anmäla om missförhållanden.
Rädda Barnen
Rädda Barnen arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och verksamheten grundar sig på Barnkonventionen.
BRIS, Barnens rätt i samhället
BRIS BRIS är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. BRIS har även webbsidor även för vuxna.