Placeringsförfrågan

010-200 70 06

Placeringsförfrågan
010-200 70 06

Kontakta oss

Välkommen till oss på Tvåpunktnoll!

Det är enkelt att komma i kontakt med oss. Ring vår växel på 010-200 74 34 eller använd kontaktformuläret här nedan. Vi återkommer alltid snabbt och ser till att du kopplas samman med rätt person för ditt ärende.

Våra kontaktuppgifter

Solnavägen 96 B
169 51 Solna

info@2punktnoll.se

Synpunkter

Vi vill alltid utvecklas!

Synpunkter är viktiga. De kan bidra till att förändra och förbättra oss som företag. Använd kontaktformuläret här nedan för att lämna dina synpunkter till oss.

Dina synpunkter är anonyma.

Kontakta oss 010-200 74 34
Kontakt 010-200 74 34
  • Om oss
    Tvåpunktnoll Jobba hos oss Bli familjehem
  • Vi erbjuder
    HVB Familjehem Träningslägenheter Öppenvård
  • Information
    För placerad För förälder För handläggare
  • Placeringsförfrågan

För placerad

Du som är eller ska bli placerad hos oss på Tvåpunktnoll vill antingen detta själv. Eller så ska du flytta till oss trots att du egentligen inte vill det. Vi förstår att det inte är lätt att flytta till ett nytt sammanhang oavsett anledning men vill verkligen göra din tid hos oss så bra som möjlig. Vår målsättning är att från första dagen jobba för att du så fort som möjligt ska kunna flytta till ett mer självständigt boende utifrån dina egna framtidsdrömmar.

Det vi hoppas är att du ska kunna ta tillvara på tiden hos oss och vara intresserad av att samarbeta för att lösa problem och komma överens. Ibland kan det ändå dyka upp situationer när något känns fel eller det är något du tycker fungerar dåligt. Ta då upp detta direkt med ditt familjehem eller personal på HVB-hemmet. De jobbar med detta för att de vill hjälpa dig och vill dig väl. Har du någon annan vuxen i din närhet som du har förtroende för kan du även ta hjälp av dem för att få hjälp att ta upp det du vill. Du kan också lämna meddelanden till oss på Tvåpunktnoll anonymt genom hemsidan. Klicka på ”synpunkter” i menyn längst ned på sidan.

Om du har synpunkter på hur du har det, vad som planeras för dig eller om du inte är nöjd med hur du får träffa dina föräldrar eller andra, bör du prata med din socialsekreterare. Om du inte får tag i socialsekreteraren eller tycker att hen inte bryr sig om vad du säger, kan du vända dig till din socialsekreterarens chef. Prata med någon vuxen du har förtroende för eller personal från Tvåpunktnoll om du känner att du behöver hjälp och stöd i detta.

Om du ändå känner att du inte fått den hjälp eller stöd du tycker att du behöver så har vi nedan samlat information runt dina rättigheter och olika resurser du kan använda dig av för att få hjälp att göra din röst hörd.

Rättigheter

Du som bor hos oss på Tvåpunktnoll har rätt till en trygg plats att bo på och personal och familjehemsföräldrar som tar väl hand om dig och lyssnar på det du vill säga. Du har rätt att vara med när det bestäms saker som rör dig. Du har också rätt att veta varför du är placerad och vad som behöver hända för att behandlingen ska bedömas som färdig. Du har rätt att fråga om allt som rör dig, hur många gånger du vill! Här nedan finns en del av dina rättigheter uppradade lite mer specifikt.

Du har rätt att:
  • Veta varför du bor i ett HVB-hem eller familjehem.
  • Vara med när man planerar saker som gäller dig, till exempel hur länge det är tänkt att du ska bo kvar och vart du ska flytta sen.
  • Veta vem som är din socialsekreterare och hur du kan kontakta henne eller honom. Din socialsekreterare ansvarar för att hålla kontakt med dig, besöka dig och följa upp hur det går för dig.
  • Prata ensam med din socialsekreterare.
  • Säga vad du tycker och bli lyssnad på.
  • Inte utsättas för bestraffning.
  • Få veta vad som skrivs om dig. Du har rätt att fråga flera gånger om det är något du inte förstår eller vill veta mer om.
  • Om du tycker att något är fel har du rätt att få din åsikt inskriven i din journal.
Om du är över 15 år har du rätt att:
  • Ansöka hos socialtjänsten om det du tycker att du behöver.
  • Överklaga beslut som socialtjänsten fattar om dig.
  • Säga ja eller nej till det som socialtjänsten föreslår. För att socialtjänsten till exempel ska kunna besluta om en placering av dig i ett HVB eller familjehem så behöver de få ett OK från dig. Men det gäller inte på samma sätt om det är beslutat om LVU-vård för dig.
När det kommer till skola eller annan sysselsättning har du rätt att:
  • Få det stöd du behöver i skolarbetet.
  • Få hjälp till utbildning eller annan sysselsättning.
När det kommer till boendet har du rätt att:
  • Bo i en trygg och säker miljö.
  • Veta vilka regler och rutiner som finns där du bor.
  • Bli respekterad för den du är.
  • Få prata med personal eller familjehemsförälder när du behöver.
  • Ha dina personliga saker i fred.
När det kommer till hälsa och mat har du rätt att:
  • Få den hälso- och sjukvård samt tandvård som du behöver.
  • Få mat som är näringsriktig och som passar dig om du till exempel är vegetarian, eller om du av andra skäl inte äter viss mat.
När det kommer till kontakt med föräldrar och kompisar har du rätt att:
  • Oftast ha kontakt med föräldrar, syskon eller andra personer som du tycker är viktiga. I första hand är det din önskan som man ska ta hänsyn till. Även om det inte alltid kan bli som du vill. Din socialsekreterare kan berätta mer om vad som gäller.
  • Om det är beslutat om LVU-vård för dig kan socialtjänsten bestämma hur kontakten med exempelvis dina föräldrar ska se ut. Har du fyllt 15 år kan du överklaga ett sådant beslut till domstol.
Stöd

När du är placerad hos oss har du alltid en socialsekreterare på socialtjänsten som du kan vända dig till. Särskilt viktigt är att du får stöd så att du klarar skolan, har en daglig sysselsättning och mår bra. Det finns också myndigheter och organisationer du kan vända dig till. Du behöver inte fråga någon om lov för att vända dig till dessa och i de flesta fallen kan du göra detta helt anonymt. Här tipsar vi om några ställen du kan vända dig till:

IVO, Inspektionen för vård och omsorg

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har så kallad tillsyn över socialtjänsten och oss på Tvåpunktnoll. Det innebär att de ska kontrollera att vi ser till att du får en vård som är av god kvalitet och sköter ditt ärende enligt de lagar och bestämmelser som finns. På deras hemsida finns också sidor speciellt för dig som är placerad. Du kan mejla, eller ringa dem på 020-120 06 06 vardagar 09-17.

BRIS

BRIS, Barnens rätt i samhället, har bland annat en hjälptelefon du kan nå på 116 111 eller en chat där du kan komma i kontakt med en kurator 14-21 alla dagar. På BRIS sidor kan du själv skriva till en vuxen eller jämnårig.

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen är barnens ombud. Där kan du få mer information om vad du har för rättigheter och vart du kan vända dig. De arbetar för barn och unga utifrån FN:s konvention om barns rättigheter, Barnkonventionen.

Rädda Barnen

Rädda Barnen arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och verksamheten grundar sig på Barnkonventionen.

Barnrättsbyrån

Barnrättsbyrån kan hjälpa dig genom att vara en oberoende part mot myndigheter eller företag och ge dig hjälp på dina villkor.

Maskrosbarn

Maskrosbarn är en organisation som vänder sig till barn som har föräldrar som missbrukar, mår psykiskt dåligt eller utsätter sina barn för våld. De har olika aktiviteter, stödprogram och du kan få hjälp och stöd av barnombud via dem.

Knas Hemma

Knas Hemma arbetar tillsammans med ungdomar för att barnets rättigheter och röster ska stärkas i familjehem och HVB-hem och genom att visa, berätta och förklara utifrån deras egna perspektiv och erfarenheter.

Koll på soc

Koll på soc, är en hemsida från Socialstyrelsen och Barnombudsmannen som ska ha information om socialtjänsten, soc, för barn och unga. Anledningen är att många barn och unga inte känner till socialtjänsten, vad de gör och på vilket sätt de kan hjälpa och stötta. På sidan kan du få information om socialtjänsten anpassad för dig.

Våra tjänster
HVB
Familjehem
Träningslägenheter
Öppenvård
Om oss
Tvåpunktnoll
Bli familjehem
Integritetspolicy
Kontakta oss
Placeringsförfrågan
Kontakta oss
Synpunkter
Följ oss
Copyright © Tvåpunktnoll 2020. Alla rättigheter förbehålls.